Var der mennesker på menuen? Kannibalisme før og nu
Spændende foredrag på Hillerød Bibliotek den 5. december med arkæolog Pernille Pantmann, der udfordrer den gængse opfattelse af kannibalisme
Af Simon Schultz van Engeland
Kannibalisme er fascinerende og frastødende på samme tid, for hvad kan få mennesker til at spise andre mennesker? Og ofte forbinder vi det med såkaldte primitive mennesker, forhistoriske kulturer eller måske med ekstreme situationer. Men hvor meget kender vi til kannibalisme fra oldtiden? Og er skæremærker på menneskeknogler nødvendigvis det samme som kannibalisme?
Aftenens foredrag vil tage spørgsmålene op og drille vores politiske korrekthed når det kommer til at forstå menneskers omgang med mennesker. Og mon ikke der vil være anledning til at gyse, grine og gruble over flere af eksemplerne? Hvad har julemanden for eksempel at gøre med kannibalisme?
Konserves-kannibalisme
I en artikel fra 1935 fremgår det, at europæiske apoteker stadig førte produktet ”Mumia vera Ægyptica”. Et lægemiddel, der var lavet af egyptiske mumier. Pernille Pantmann kommer nærmere ind på denne særegne medicin, der blev så populær, at der slet ikke kunne findes nok mumier. Opfindsomme sælgere var derfor nødt til at skaffe menneskelig på andre måder, hvilket blandt andet førte til et særdeles lukrativt samarbejde mellem bødler og apoteker.
Foredraget foregår på Hillerød Bibliotek den 5. december klokken 17-18.
Arrangementet er blevet til i samarbejde mellem Museum Nordsjælland og Hillerød Bibliotek.